INDIVIDUALNI KOUČING

Sinhronia tim se rukovodi antičkom izrekom da «druge ljude ne možemo da naučimo, već da ih podstaknemo da sami razmišljaju». Načinom na koji komunikaciju usmeravaju ka budućnosti i ishodima, koučevi podržavaju klijente da pronađu izlaz iz neželjene situacije koji će biti «po njihovoj meri». Rezultati nisu i ne treba da budu teoretski, oni jesu i treba da budu praktično primenjivi, i to odmah.

Koučing se od «običnih» razgovora razlikuje po tome što je zasnovan na određenoj strukturi gde je sve, čak i «skretanja sa puta» kojih u diskusijama često ima, usmereno na pronalaženje rešenja koje klijent traži. Sinonim za ovu vrstu razmene je promena: klijent u ranoj fazi razume da je jedina osoba na koju stvarno može da utiče on sam. Ako ne možemo da utičemo na druge ljude, možemo da utičemo na to kako ćemo reagovati na njihova ponašanja. Problem postoji i opstaje zato što osoba primenjuje jedan ili limitirani broj ponašanja čije ponavljanje ne dovodi do željenog pomaka.

Koučing klijenta izvodi iz “zaglavljenog stanja”, koje zbog frustracija izazvanih ponavljanjem istog i lošeg ishoda često dovodi do izliva neželjenih emocija. U stanjima produžene napetosti, čest je stav da su drugi ljudi “nemogući” i da je rešenje koje njih uključuje – nezamislivo. Proces razgovora i strukturirana pitanja “uzdrmavaju” takve pozicije i pomažu stvaranje uvida o sopstvenim postupcima i njihovim posledicama.
Usmereni dijalog dovodi do razjašnjenja kako su stvari u našim životima povezane, šta radimo i šta nam se tim povodom dešava, šta stvarno želimo i koju igru igramo u odnosima koje imamo sa drugima. Umesto beskrajne brige oko stvari na koje ne mogu da utiču, klijenti se usmeravaju na ono na šta mogu.

Upravo tu se povlači razlika koju koučing donosi. Kako je njegova osnovna polazna postavka da su klijenti zdrave individue koje su razvile naviku da neproduktivno misle i nefunkcionalno reaguju u situacijama koje dovode do neželjenih ishoda, koučevi tokom razgovora dosledno sprovode uverenje da je klijent potpuno sposoban da sam pronađe rešenje. Drugim rečima, komunikacija je usmerena na osnaživanje klijenta da preuzme odgovornost čak i u oblastima u kojima je mislio da je nema ili da za nju nema bilo sposobnosti, bilo hrabrosti.

Drugim rečima, dobro sprovedeni koučing prekida krug nemoći i ponovo otkriva klijentu koliko toga već sada može da uradi, uz novosagledana, a već postojeća znanja, sposobnosti, veštine, kontakte koje je «zaglavljenost» stavila u drugi plan.
Efikasnost koučinga se nalazi u rukama klijenta, u njegovoj iskrenoj motivisanosti da postojeće stanje razreši upotrebom sopstvenih resursa, tj. kroz osmišljenu akciju. Usmerenost ka rešenjima i delanju koje dovodi do novog razumevanje sebe i svojih kapaciteta neretko donosi olakšanje i fizičku rasterećenost, pa klijent, u relativno kratkom vremenu ukoliko je stvarno posvećen, može postati spreman da razreši i pitanja o koja se duži period saplitao.

Više informacija na našem blogu

U potrazi za vremenom

AUTOR : Brankica Ljamić, PhD “Izgubljeno vreme nikada nećemo pronaći” Svuda oko sebe čujemo fraze koje počinju sa “Nemam vremena”, a nastavljaju na različite načine, poput “u...

Predah od jurnjave

AUTOR : Brankica Ljamić, PhD “Na kraju krajeva, najbolji deo odmora je možda ne toliko što se sami odmaramo, koliko to što vidimo kako su drugi ljudi...

Prijavite se naš newsletter. Dovoljno je samo da upišete Vašu email adresu o odgovarajuće polje i kliknete na dugme Prijava.