fbpx

Stairs to Stars: KOUČING I KONSALTING ZA LIČNI I POSLOVNI RAZVOJ PREDUZETNIKA

ZA PREDUZETNIKE I VLASNIKE PREDUZEĆA

Zašto je važno podići spremnost za BRZO prilagođavanje?
U nestalnom i neizvesnom poslovnom okruženju, kada će veliki deo tekućih informacija za par meseci biti potpuno zastareo, ”klasična” predviđanja su malo efikasna. Konkurentska prednost zasnovana na organizacionim sposobnostima ”prvog reda” (veličina, obim, proizvodni kapaciteti, ponuda) je, očigledno, previše statična za brzopromenjive zahteve poslovnog okruženja. Primat za opstanak i razvoj danas preuzimaju sposobnosti ”drugog reda”, među kojima je vodeća upravo spremnost za brzo prilagođavanje.

Drugim rečima, uspešni preduzetnici brzo uče i primenjuju nove ideje, i ne odlažu donošenje odluka očekujući da će se stvari same od sebe popraviti (jer neće). Fleksibilnost pobedjuje ukoliko je praćena jasnom slikom željenog ishoda: kadgod mislimo da postoji samo jedan način na koji možemo ostvariti željeno, sebi stvaramo nepotrebni pritisak. Prilagodljivi preduzetnici koji umeju da ”čitaju” promene i uoče prilike za nove, drugačije akcije (od planiranih) su oni koji prosperiraju.

Kako mi to radimo?
Stairs to Stars je strukturisana metodologija koja preduzetnika vodi ka ostvarenju željenog cilja, kroz istovremeni rad u dve, uzajamno povezane, oblasti:

  • Poslovni razvoj – definisanje strateških usmerenja i željenih rezultata (konsalting)

  • Lični razvoj – prevazilaženje ograničenja koje preduzetnik sam pred sebe stavlja u formi uverenja, navika i ponašanja (koučing).

Suština Stairs to Stars metodologije je što pruža dve vrste stručne podrške: konsultantske – za uspostavljanje viših razvojnih ciljeva preduzeća, i koučing – za uspostavljanje ličnih ciljeva kroz prevazilaženje barijera da je ”nešto nemoguće”.

Firme mogu da rastu samo do granice razvoja onih koji ih predvode, najčešće – vlasnika. Usvajanje novih znanja, prevazilaženje sopstvenih uverenja o tome što je moguće a šta nemoguće je, upravo stoga, poslovna obaveza nekog ko želi da ostvari svoju preduzetničku ideju. Kako će život često pokazati, pokrenuti biznis može biti najlakši deo puta, makoliko to na početku izgledalo komplikovano. Usklađivanje raznolikih zahteva poslovnog i privatnog okruženja, mogu učiniti realnost ”teškom za podnošenje”. Sagledavanje šta i o čemu treba znati i umeti, da bi se razrešila neka situacija ili pokrenuo neki proces, neretko postaje preveliki zalogaj koji blokira kreativno razmišljanje i polako (ili naglo) ume da smanji energiju za delanje. Tada nastaju kreativne blokade i/ili nepodržavajuće emocije i onaj koji predvodi, preduzetnik – lider, gubi snagu inspiraciju da to bude. Tada je investicija u prevazilaženje takvog stanja kako lični, tako i poslovni projekat.

Upravo je tu značaj projekta Stairs to Stars – u podršci učenju preduzetnika kako da održava sopstveno dobro stanje za pretvaranje ideje u realnost. Prevazilaženje (sopstvenih i tuđih) emocija koje nisu podržavajuće, pokretanje drugih da doprinesu, jačanje snage vizije kroz pomeranje granice onoga što je moguće, neki su od elemenata ovog procesa. Činjenica da će ovaj put, verovatno, biti izazovan, ne znači da na njega ne treba krenuti. Pre znači da se za njega treba opremiti.

Stairs to Stars je metodologija koju je dr Brankica Ljamić kreirala kao višefazni proces u dva smera (poslovni i lični). Ilustracija promene do koje primena metodologije dovodi je opisana u edukativnom romanu ”Koliko si spreman da platiš?”, kroz priču o preduzetniku Marku Popoviću i njegovom putu prevazilaženja sopstvenih zabluda i neproduktivnih razmišljanja koji su ga doveli na ivicu bankrota i smestili u bolnicu.

Trajanje projekta varira, u zavisnosti od udaljenosti željenog od postojećeg stanja, 3-6 meseci. Uključenje tima je poželjno nakon dostizanja prvih vidljivih rezultata.

Prijavite se naš newsletter. Dovoljno je samo da upišete Vašu email adresu u odgovarajuće polje i kliknete na dugme Prijava.