fbpx

ROMAN

Koliko si spreman da platiš?

Tokom proleća 2019. godine osetila sam potrebu da preradim, dopunim i izmenim prvo izdanje knjige ”Koliko si spreman da platiš?”. Izmenjeno drugo izdanje radnju i junake iz 2011. godine prikazuje kroz prizmu stečenih znanja i iskustava iz proteklih osam godina. Sve u svemu, novo izdanje donosi knjigu koju bih napisala da sam je prvi put stvarala 2019. godine.

“Koliko si spreman da platiš” je edukativni roman.

Roman – zato što kroz izmišljenu priču o braći Popović govori o problemima sa kojima se preduzetnici sreću. Edukativni – zato što kroz izmišljenu priču opisuje kako je neke teorijske koncepte iz menadžmenta, a koji vode ka rešenjima problema sa kojima se preduzetnici sreću, u praksi moguće ostvariti. U njemu se, kroz dijaloge i unutrašnje monologe, prikazuju životni stilovi koji kombinuju održiva poslovna i privatna rešenja.

Radnja romana se dešava u Srbiji, u drvenom amfiteatru između šljivika i vinograda, sa pogledom na Dunav i oko njega.

Marko, Luka, Klara, deda Miloje, Bogdan, Milena i dr. su izmišljeni likovi koji su doneli odluku da im je dosta čekanja da aktuelna (ko-zna-koja-po redu) kriza prođe i pozabavili se onim što oni sâmi mogu da učine da bi im život postao smisaon i lep, u svakom mogućem smislu. Junaci romana žive i rade u okruženju u kome ljudi, po mnogo čemu različiti – obrazovani i neškolovani, iz grada i sela, žene i muškarci, domaći i stranci, stariji i mladi, iskusni i neiskusni – zajedno uče, radeći na pronalaženju efikasnih, profitabilnih i šarmantnih načina rešavanja i sprečavanja problema. U tom procesu, oni otkrivaju staru istinu da malo početne hrabrosti, podržane dobronamernim savetima i upornim i doslednim radom, mogu dovesti do životnih rezultata koji daleko prevazilaze planirane poslovne efekte. Na taj način, nakon serije ličnih, profesionalnih, društvenih i istorijskih slomova, likovi romana pronalaze sopstvenu metodologiju da postanu i ostanu – životni i poslovni pobednici.

Centralna tema učenja u ovoj knjizi se odnosi na definisanje onoga što se želi, na izbor puta, formulisanje ciljeva i usklađivanje privatnog i poslovnog.

„Najveći životni izazov je strah od promena, savladati strah da probaš ono što ne znaš da radiš. A kako ćeš da naučiš ako ne probaš? I što više iskustva imaš sa probama, bolji ćeš osećaj da stekneš i manje ćeš da grešiš. Manje će te biti strah da izabereš šta da radiš da bi ostvario ono što želiš. I čim se oslobodiš straha, donosićeš bolje odluke, pa će biti manje grešaka i problema.“

(Osmo poglavlje – „Prava ženska priča“)

…Šta će te u životu uplašiti ako unapred znaš da si sposoban sve da ispraviš ili platiš?

(Osmo poglavlje – „Prava ženska priča“)

Mi ne čekamo da sve bude idealno da bi ostvarili ono što želimo, kada to stvarno želimo.

(Drugo poglavlje „Samo je promena stalna“)

Po analogiji sa prirodnim fenomenima poput godišnjih doba, smene dana i noći, činjenice da sve što diše može i da raste, možemo da zamislimo i da su preduzeća živi organizmi koji rastu i razvijaju se. Pod jednim uslovom. S obzirom da ih čine ljudi, firme rastu i razvijaju se ukoliko su zdrave. Fiziči i mentalno zdrave.

(Drugo poglavlje „Samo je promena stalna“)

Marko: “Kako do toga dođeš? Kako se pozdraviš sa prošlošću? Kako dođeš do toga da su ti misli mirne? I da ti se dešava ono što želiš da ti se dešava? Oduvek si bio takav…”
Luka: “Najlakše je reći da je neko takav rođen. To onda znači – kad ja nisam takav stvoren – nemam šanse! Ma, sve je u životu učenje. Razlika je u tome- šta si naučio? I ono što ti se ne sviđa naučio si da radiš, samo ti se ne sviđaju efekti naučenog. Mi sami sebe stvaramo. A kako sam se ja stvorio do mirnih misli? Iskrenošću. I poštovanjem za ljude. Iskrenošću prema sebi i poštovanjem razlika u odnosima sa drugim ljudima. I, naravo, harmonizacijom i sinhronizacijom sa potrebama mijih bližnjih.“

(Treće poglavlje – „Ko zna zašto je to dobro?”)

…Prilike se ne pojavljuju dok niste spremni da ih vidite.

(Osmo poglavlje – „Prava ženska priča“)
01052015
Manipulacija ili “razmrdavanje vijuga”?

AUTOR : Brankica Ljamić, PhD Manipulacije drugih nad nama nema, kada znamo šta želimo, i može je...

01062015
Trasiranje puta (1) : Kuda smo pošli?

AUTOR : Brankica Ljamić, PhD Ukoliko smo nezadovoljni sadašnjim stanjem, ima mnogo prilika od kojih možemo otpoceti...

25072015
Trasiranje puta (2) : Navike, ciljevi i odluke

AUTOR : Brankica Ljamić, PhD “Juce je prošlo.Sutra još nije došlo. Imamo samo danas.Hajde da pocnemo.” Možda...

Prijavite se naš newsletter. Dovoljno je samo da upišete Vašu email adresu u odgovarajuće polje i kliknete na dugme Prijava.