fbpx

Sreća u ne-tako-srećnim (neželjenim) okolnostima

AUTOR :
Brankica Ljamić, PhD
Master Certified Coach, MCC (ICF)

“Ono što radimo i čini nas srećnim je ono što nas razdvaja, dok nas spaja upravo to što želimo da budemo srećni.”

Bez ozbira na veliko i raznoliko životno iskustvo,  a možda upravo i zbog njega, malo je onog što želim i hoću sa sigurnošću da tvrdim. Listu od tih nekoliko stvari u koje sam baš, baš sigurna predvode konstantnost potrebe i potrage za srećom. Ako postoji tema koja se kontinuirano provlači kroz većinu koučing razgovora koje vodim sa klijentima, uključujući i business coaching, to je potreba da budemo srećni. 

Želja za srećom, kojoj toliko težimo, istovremeno nas i spaja i razdvaja, jer je rečima na isti način izražavamo, dok mislimo na različite stvari i iskustva. Razlog razlika je veoma jednostavan – sreća je samo na površini imenica, u svojoj suštini, ona je glagol. Ono što nas vodi do sreće su aktivnosti, akcije koje preduzimamo: nekome je vrhunac sreće pecanje, nekome razgovor sa prijateljem, nekome ostvarenje poslovnog cilja, nekome porodični ručak…

Upravo zato bismo u ovim, (malo) manje srećnim okolnostima naših života, mogli da se setimo šta smo ono beše voleli da radimo, da možemo i sada, u zatvorenom prostoru, a da ispunjava dva uslova: da je to aktivnost koja uključuje promenu ritma disanja, pokret  i neki oblik aktivnosti poput igre, plesa, pevanja, čak i sređivanja ormara,… kao i da ta ista aktivnost uključuje druge ljude – one koji su uz nas, kao i one koji virtuelno mogu biti uz nas.  Da razmrdamo telo i “rastresemo” uznemirenje, kako naše tako i njihovo. U suštini, da nam svima promenimo tok neželjenih misli.

Tako da, čak i ako  sami prolazimo kroz iskustvo izolacije, novouvedenim “online kafama” sa prijateljima možemo da dodamo igru ili vežbanje ili takmičenje u brzom spremanju palačinki… Da delimo ono što radimo, da se setimo koliko blizu možemo da budemo, čak i kada to nismo. Moji prijatelji su pre neki dan  zajedno učili ča-ča-ča. To što su na različitim kontinentima ih nije omelo: svejedno su svi bili u pidžamama.

 

Ono što radimo i čini nas srećnim je ono što nas razdvaja, dok nas spaja upravo to što želimo da budemo srećni.

Povezani tekstovi

Prijavite se naš newsletter. Dovoljno je samo da upišete Vašu email adresu u odgovarajuće polje i kliknete na dugme Prijava.