fbpx

TEŠKE ODLUKE U TEŠKIM VREMENIMA

AUTOR :
Brankica Ljamić, PhD
Master Certified Coach, MCC (ICF)

“Teška vremena podrazumevaju i teške odluke praćene mnogim dilemama.
Da li je onda podrška kouča znak snage ili slabosti za uspešne poslovne ljude?”

U danima koje živimo i vremenu pred nama biće neophodno brže donositi više odluka, nego što je to slučaj u uslovima redovnog poslovanja. Posebno otežavajuća je neizvesnost samog ishoda krize i predviđanje željenih rezultata. Kako se nosite sa dilemama, kako ih rešavate i kakvu podršku imate u tome?
Još čekam da sretnem uspešnog čoveka koji povremeno nema dileme u vezi sa odlukama koje treba da donese. Ne mislim da je postojanje dilema dokaz slabosti; pre bih rekla da je to znak odgovornosti za kvalitet odluka kao ključnih karika u lancu uspešnih aktivnosti. Ponekad zabune nastaju zato što se sumnja u potpunost poznatih kriterijuma. Ponekad je potrebno izabrati nove. Ponekad nove činjenice opovrgavaju stare i nove informacije menjaju pogled na stvari.

U vremenima kao što su ova, sve se navedeno dešava odjednom. U tom svetlu je, uz intenzivan ritam i postojanje više istovremenih novouspostavljenih aktivnosti i različitih smerova, moguće ”zabagovati”.
Kako u poslovnoj, tako i u privatnoj sferi.

Svrha rada sa koučem je da klijent sâm pronađe rešenje za temu koju donosi. Kouč ne zna rešenje niti mora da bude ekspert za temu. Uloga kouča je da razume kako klijent razmišlja na određenu temu i postavlja pitanja koja klijentu donose novi pogled na stvari. A uspešni ljudi često imaju dilemu koliko stvarno imaju prilike za iskreni razgovor sa drugima. Sa sobom, takođe.

Tako da bi moj odgovor na pitanje postavljeno u naslovu bio da je podrška kouča znak snage za one koji žele da traju, jer će pitanje trajanja – poslovnog i privatnog, uz redefinisanje pojma smisla, postati dominantno u vremenima koja su ispred nas.

Autor: Brankica Ljamić, PhD MCC

Povezani tekstovi

Prijavite se naš newsletter. Dovoljno je samo da upišete Vašu email adresu u odgovarajuće polje i kliknete na dugme Prijava.